Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πράξη δεύτερη: Μια λιγότερο γνωστή ιστορία



Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 1973! Η κορυφαία εκδήλωση μαζικής αντίστασης ενάντια στη χούντα! Τα γεγονότα λίγο-πολύ γνωστά... Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως ίσως γνωστό είναι η συμπαράσταση και συμμετοχή στην εξέγερση των Μεγαριτών αγροτών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου...

Το μεσημέρι 16 Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: "Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας".

Είχε προηγηθεί μακρά περίοδος αγώνων του Μεγαρικού λαού ενάντια σε σχέδια της χούντας να παραδώσει στον όμιλο Στρατή Ανδρεάδη, εκτάσεις στην Πάχη για την κατασκευή διυλιστηρίων στην Πάχη. Την περίοδο εκείνη καταστράφηκαν εκτάσεις με λιόδεντρα και επιχειρήθηκαν απαλλοτριώσεις εκτάσεων που προκάλεσαν τον ξεσηκωμό των Μεγαριτών! Κι αυτά μέσα στη χούντα!

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1973 (12/10), γίνεται δίωρη γενική απεργία, ενώ στις 14/10 πραγματοποιείται συλλαλητήριο 12000 (!) κατοίκων της πόλης για την ίδια υπόθεση! Συστηματικές αντιδράσεις εξαναγκάζουν τις μπουλντόζες του Ανδρεάδη να πάρουνε δρόμο από την Πάχη και τα καταστροφικά σχέδια της κατασκευής διυλιστηρίων στη Πάχη να πάρουν τέλος!
(πηγή:ΒΟΥΡΚΑΡΙ.για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων)http://vourkari.blogspot.com