Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010
Το Ασπρομόντε (ιταλικά: Aspromonte) είναι ο ορεινός όγκος της επαρχίας του Reggio Calabria (Καλαβρία), στη Νότια Ιταλία. Το όνομα σημαίνει «τραχιά βουνά", έτσι ονομάστηκε από τους αγρότες που βρέθηκαν στο απόκρημνο τοπίο του, γιατί το βραχώδες έδαφος του ήταν δύσκολο να καλλιεργηθεί. Έχει θέα στο Στενό της Μεσσήνης, και βρίσκεται ανάμεσα στο Ιόνιο και στο Τυρρηνικό πέλαγος και από τον ποταμό Pietrace. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Montalto (1.956 μ.). Τα πετρώματα αποτελούν ως επί το πλείστον γνεύσιους, και σχιστόλιθους μαρμαρυγία, τα οποία σχηματίζουν χαρακτηριστικά αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα. Ο ορεινός όγκος είναι τμήμα του Εθνικού Πάρκου Aspromonte.

Στη στενή παράκτια λωρίδα καλλιεργούνται καρποί εσπεριδοειδών, αμπέλια και ελιές, ενώ σε υψηλά υψόμετρα η βλάστηση αποτελείται κυρίως από δρύες και καρυδιές στο ύψος των 1.000 μ., και πάνω από αυτό πεύκα, έλατα και σικελική οξιά. Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε αφθονία. Επίσης, μόνο στο Ασπρομόντε, φυτρώνει το σπάνιο περγαμόντο, το κίτρινο φρούτο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία τον αρωματισμό του τσαγιού Earl Grey.

Σημεία ενδιαφέροντος είναι το χιονοδρομικό κέντρο Gambarie (1.311 μ.) και το Ιερό της Παναγίας της Polsi, στην κοινότητα του Αγίου Λουκά (San Luca). Μέρος του πληθυσμού έχει διατηρήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα του τα γραικάνικα (τη λεγόμενη Griko γλώσσα).

Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι πέρασε από εδώ με 3.000 εθελοντές στην πορεία του προς τη Ρώμη, αλλά νικήθηκε και συνελήφθη την 29η Αυγούστου 1862, στη μάχη του Aspromonte.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου