Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

μια κόρη


 
Για την κόρη που χάρισε τα ρόδα.
Για την κόρη που έκρυψε τα ρόδα.
Για την κόρη που την μαρτύρησαν.
Για την κόρη που μαρτύρησε.

Για τις κόρες όλου του κόσμου που ματοχειλίζουν τα ρουχαλάκια τους σιωπηλά πίσω από κλειστές πόρτες και σφαλιστα στόματα. Μέχρι τα μάτια που κοιτούν πίσω από την κλειδαρότρυπα να πάψουν να αναρωτιούνται μήπως φορούσανε «τα μα», «τα ξα» ή «τα βελουδένια». Μέχρι να το μάθει η γειτονιά και να τ'ακούσει η χώρα ότι καμιά κόρη δεν είναι μόνη.
Ούτε μία λιγότερη.

«Για ένα ζευγάρι ρόδα (Μια κόρη ρόδα μάζευε)»
Δημοτικό τραγούδι που στη Ζάκυνθο τραγουδιέται και χορεύεται ως συρτός, ενώ απαντάται σε παραλλαγές σε πολλούς τόπους στην Ελλάδα, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη. Το τραγούδι επιλέχθηκε από τη λαογραφική έρευνα των Δ. Αρκαδιανού και Μ. Γιαννούλη "Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου" που βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2019. Καταγραφή με το ίδιο ποιητικό κείμενο αλλά με τίτλο «Για ένα ζευγάρι ρόδα» υπάρχει και στη Συλλογή Τραγουδιών από τη Ζάκυνθο (1933, 2007) της Μαριέττας Μινώτου, ή αλλιώς «Επτανήσια» ή «Χειραφετημένη», όπως ήταν τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε. Η διασκευή έγινε από τις Παναγιώτα Παυγέλου, Μαργαρίτα Γκριτζέλα και Τέτα Βασιλάκη επηρεασμένη από το ίδιο το περιεχόμενο των στίχων.

Ηχογράφηση: Studio Ανδρέα Σταμίρη Βίντεο: Ακροβάτης - https://acrobatis.blogspot.com

Τραγουδούν: Πηγή Σεμιτεκόλου Μαργαρίτα Γκριτζέλα Παναγιώτα Παυγέλου Αγγελίνα Βάλβη Δήμητρα Σαπνάρα Ανδριάνα Λυκούρεση Αγγελική Αγαλιανού Χαρά Ευαγγελινέλη Τέτα Βασιλάκη

Αφήγηση: Αγγελική Αγαλιανού Πηγή Σεμιτεκόλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου