Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

"Αφίσες στο χέρι' από τον Ακροβάτη: μια καινούργια αλλά στην πραγματικότητα παλιά ιστορία

Ποια είναι η γνώμη σας για τις αφίσες;

Από τις μουσικές αφίσες των εφηβικών και παιδικών χρόνων, μέχρι τα κάδρα του σαλονιού, όλοι έχουν να αφηγηθούν μία τουλάχιστο ιστορία για μια αφίσα ή κάτι παρόμοιο. Άλλοι για κάτι που τους άρεσε και το έβαλαν στον τοίχο τους, κυρίως όταν αυτός δεν ήταν ακόμα ηλεκτρονικός, κάτι που το είχαν στον τοίχο τους και μετά το έβγαλαν γιατί το βαρέθηκαν, κάτι που υπήρχε σε κάποιον τοίχο στο σπίτι και κάθονταν και το χάζευαν, ή τους τρόμαζαν μήπως και το γκρεμίσουν. Άλλοι έχουν να αφηγηθούν ιστορίες άσχετες με τον οικείο τους χώρο, για αφίσες σε βιτρίνες κλειστών μαγαζιών ή σχολείων και σε άλλες επιφάνειες, αφίσες επαναλαμβανόμενες και μεγάλες σαν ταπετσαρίες, που προκαλούσαν ή δεν προκαλούσαν την ανάγκη να διαβάσει κανείς τι έγραφαν. Κάποιοι έχουν να πουν ιστορίες για αφίσες έτοιμες για να μπουν σε κάδρο και σε χαρτί ιλουστρασιόν, μεγάλες και σε γενικές γραμμές τέλειες, που πήραν από κάποιο σχετικό μαγαζί. Λίγοι τέλος θα μιλήσουν για αφίσες μόνες τους, με έξυπνα μηνύματα ή υπονοούμενα, με ωραίες παραστάσεις που συνήθως έστεκαν μόνες τους και που μετάνιωσαν που δεν τις πήραν μαζί τους, που δεν τις έβγαλαν φωτογραφία, ή που τις άφησαν έρμαιο στα χέρια κάποιου επαγγελματία αφισοκολλητή, που τις κάλυψε το επόμενο πρωινό.

Οι “Αφίσες στο χέρι”,  δεν ταιριάζουν απόλυτα με καμία από αυτές τις ιστορίες.

Αυτό όχι τόσο γιατί δεν εμπεριέχουν στοιχεία από το σκοπό της καθεμίας, κυρίως δε γιατί στην πραγματικότητα, δεν έχουν ως σύνολο κανένα εκ των προτέρων σκοπό, δεν αποτελούν αφίσες τοίχου, δεν αποτελούν αφίσες δρόμου, δεν αποτελούν αφίσες κάδρου ή διακοσμητικές, ούτε αφίσες δρόμου και γενικότερα δεν προορίζονται για κάποια συγκεκριμένη χρήση, ούτε προκύπτουν από κάποιο εκ των προτέρων κίνητρο.
Οι “Αφίσες στο χέρι” δεν αποτελούν μέρος μιας συλλογής, δεν αποτελούν συλλογή και δεν έχουν απαραίτητα κάποια λογική συνοχή μεταξύ τους.
Οι “Αφίσες στο χέρι” αποτελούν το συνδυασμό τριών στοιχείων: μιας στιγμιαίας ιδέας, ενός απλού σκίτσου και μιας ψηφιακής πινελιάς, όπου και αν αυτή χρειάζεται.
Οι “Αφίσες στο χέρι” είναι μέρος ενός ευρύτερου project, του Ακροβάτη, όλα τα κομμάτια του οποίου, βασίζονται σε μια βασική ιδέα: την έκφραση και την αλληλεπίδραση με ένα κοινό συνειδητό, τόσο όσο χρειάζεται,ώστε να παραμένει πλατύ, αλλά και αυθόρμητο, σε όσα αυτή του προκαλεί. Το project αυτό περιέχει κείμενα, έντυπα, σκίτσα, πολυμέσα, ιντερνετικές κατασκευές κάθε τύπου, σελίδες, blogs και γενικά κατασκευές ροής της πληροφορίας, καθώς και άλλα εγχειρήματα που συνδυάζουν τα παραπάνω, δίνουν νέες εκδοχές για έννοιες όπως η διαφήμιση ή η προώθηση και γενικότερα η έκφραση, ή που ανοίγουν πόρτες και σε άλλους, για συνεργασίες και συμπράξεις και όλα τα παραπάνω με μέσα απλά.
Οι “Αφίσες στο χέρι” την ίδια στιγμή, αποτελούν τον πρόδρομο αυτού του project, όπως αυτό υπάρχει σήμερα, μιας και δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνήθεια χρόνων που τώρα βάζει κάπως τα καλά της, τα άπειρα σκίτσα δηλαδή σε χαρτιά, χαρτοπετσέτες, χάρτινα τραπεζομάντηλα, φύλλα τετραδίων, εξώφυλλα, σημειωματάρια, αλλά και σε άλλες επιφάνειες, που συνήθως χαρίζονταν σε όσους έδιναν την έμπνευση γι αυτά. Από την άποψη αυτή, είναι μεν μια καινούργια, αλλά στην πραγματικότητα αρκετά παλιά ιστορία...

Για να μην πολυλογούμε λοιπόν, οι “Αφίσες στο χέρι” μόλις άρχισαν και αποτελούν εκτός των άλλων την αρχή ενός παιχνιδιού. Θα ακολουθήσουν σχετικά εργαστήρια και συναντήσεις, στα πλαίσια των Δραστηριοτήτων στο Πλουμί, όπου θα διερευνάται αυτό που μπορεί να φτιάξει κάποιος συνδυάζοντας αυθόρμητα μια ιδέα, ένα χαρτί και ένα μολύβι,χωρίς απαραίτητες προεργασίες, προετοιμασίες και γνώσεις.
Μέχρι τότε, διατίθενται σε μέγεθος α3, έντυπες σε χαρτί αφίσας, στα ράφια του “Παντοπωλείο στο Πλουμί”, καθώς και ηλεκτρονικά μετά από σχετική επικοινωνία στο acrobatis.blogspot.gr. Όσο αφορά στο κόστος τους, αυτό δεν αποσκοπεί σε καμία έννοια εμπορευματοποίησης, μόνο στην ανατροφοδότηση του όλου project. Κύριο μέλημα άλλωστε, είναι το να παραμείνει όσο είναι δυνατή ανοιχτή αυτή η διάδραση και το κίνητρο έκφρασης, ανάμεσα σε αυτές και όσους τις αποκτήσουν, ή σκέφτονται να τις αποκτήσουν.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου