Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Συγκρίνοντας την τροφή με την ειλικρίνεια.




Η τροφή είναι απαραίτητη για τη συντήρηση της ανθρώπινης ζωής.

 Όταν κάποιος τρέφεται, κερδίζει ενέργεια, διατηρεί το μεταβολισμό του, λειτουργούν τα συστήματα του οργανισμού του. Το χρώμα του είναι φυσιολογικό, οι δείκτες της υγείας του είναι φυσιολογικοί, η υγεία του είναι φυσιολογική, η αντοχή του είναι φυσιολογική.
Η τροφή συναντά τον άνθρωπο από τις πρώτες του στιγμές, από τους γονείς του που συνήθως ξεσπούν στα παιδιά τους τα δικά τους σύνδρομα. Τα παιδιά των πεινασμένων, συνήθως ταΐζονται πολύ. Τα παιδιά των χορτάτων, προσέχουν τη σιλουέτα τους. Τα παιδιά, είτε τρώνε ότι δεν έφαγαν οι γονείς τους είτε σνομπάρουν αυτά που οι γονείς τους έφαγαν άφθονα.
Μια άλλη διάσταση της τροφής είναι η σχέση της με την ενοχή. Αναλύσεις επί αναλύσεων γίνονται πάνω στο ζήτημα της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής, της υγιεινής διατροφής, της διατροφικής αξίας, και της δαιμονοποίησης ουσιών, γλυκών και αλμυρών, ή ακόμα και της ίδιας της τροφής στο σύνολό της. Γνωστή είναι ταυτόχρονα η νευρική ανορεξία, μεγάλος κίνδυνος όπως λένε όλοι οι ειδικοί. Ταυτόχρονα υπάρχουν διατροφικά σκάνδαλα, καθώς και ευρέως γνωστά είναι τα τρόφιμα απομιμήσεις των αυθεντικών, ή τα τρόφιμα που δεν  προκύπτουν από φυσικές διαδικασίες, ωστόσο αποτελούν αυτό που θα έλεγε κανείς διατροφικές βόμβες, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο.
 Όπως και να έχει υπάρχει πολύ συζήτηση στις μέρες μας για την τροφή. Αν κάποιος έλεγε μία φράση για να περιγράψει όλη αυτή τη  συζήτηση και τα παρακλάδια της, αυτή θα ήταν ότι η τροφή χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά και τους ενώνει ταυτόχρονα, μιας κι οι δεύτεροι είναι αυτοί που τρώνε τα αποφάγια των πρώτων.
Ανορεκτικοί ή παχύσαρκοι, ενήλικες ή ανήλικοι, προσεκτικοί και απρόσεκτοι, άντρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί,  ανεξαρτήτως της αφετηρίας ή της κατάληξης του συλλογισμού τους, όλοι δέχονται ότι η τροφή είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή και το θάνατο.

Η ειλικρίνεια δεν είναι απαραίτητη για την συντήρηση της ανθρώπινης ζωής, ούτε της δικής μας ούτε των άλλων, το αντίθετο μάλιστα.

Η ειλικρίνεια είναι το να μιλά κανείς ανοιχτά λέγοντας αυτό που πιστεύει και σκέφτεται, αυτό που έχει στο μυαλό του, το κίνητρό του, την αλήθεια του ή την εν γένει αλήθεια, χωρίς να κρύβεται, να διστάζει, να προσποιείται ή να κοροϊδεύει.
Η ειλικρίνεια λοιπόν, αντίθετα από την τροφή, δεν είναι απαραίτητη για τη συντήρηση της ανθρώπινης ζωής στις μέρες μας. Ίσα ίσα πολλές φορές  φαίνεται ότι το να είναι κανείς ειλικρινής μπορεί να τον οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα, στο να χάσει  δηλαδή τη ζωή του.
Όσο κι αν αυτό μας προκαλεί εντύπωση, είναι πολλά εκείνα τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν αυτή την πικρή αλήθεια:
Όταν δεν είσαι ειλικρινής μπορείς κατ'αρχήν να κάνεις καριέρα στην πολιτική με την κακή έννοια. Μπορείς ποτέ να μην αποκαλύπτεις τα πραγματικά σου κίνητρα, που όλα συνδέονται με την επιβίωσή  της αφεντιάς σου και να βάζεις εσένα και τους ομοίους σου, να συναγωνίζεστε στα ψέμματα, στα δήθεν γνήσια επιχειρήματα και στα χειροκροτήματα που απλόχερα δίνετε ο ένας στον άλλον, προκαλώντας μόνο θόρυβο.  Μπορείς να τρομοκρατείς και να απειλείς,  δαιμονοποιώντας όσους σου χαλάνε τη σούπα,  επικαλούμενος την αυταπόδεικτη αλήθεια σου, μπήγοντας έτσι ακόμα πιο βαθειά τα νύχια σου στην εξουσία που κρατάς γερά.  Μπορείς επίσης να διατηρείσαι σα φελός μέσα στην τρικυμία της πολιτικής ζωής, βολοδέρνοντας από εδώ και από εκεί, λέγοντας ό,τι βολεύει την κατάσταση και μετανιώνοντας δήθεν οδυνηρά για την επιλογή που μόλις έκανες, πουλώντας ακριβά το σαρκίο σου σε όποιον το ζητήσει για να χρησιμοποιήσει την όποια αξιοπρέπειά σου όπως περίπου το μαντήλι με το οποίο καθαρίζει.... τα γυαλιά του. Τίποτα από τα παραπάνω μεγαλιώδη δε μπορείς να κάνεις με την ειλικρίνεια, ίσα ίσα μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ για σένα
Όταν δεν είσαι ειλικρινης, μπορείς να διαπρέπεις και σε άλλους τομείς. Μπορείς να συνδέεσαι με όσους κάνουν την καριέρα που λέγαμε πριν, αναπαράγοντας την ανειλικρίνειά τους. Αυτό το επάγγελμα στις μέρες μας έχει μεγάλη επιτυχία, τόσο μεγάλη, μιας και είναι τόσο διαχρονικό, που σου δίνει να τα έχεις καλά με όλους, και αυτούς και τους επόμενους που θα έρθουν στη θέση τους. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η ειλικρίνεια είναι κάτι το απαγορευτικό που κόβει όλες τις πιθανότητές επιτυχίας σου σε κάθε περίπτωση.
Όταν δεν είσαι ειλικρινής, μπορείς, ή νομίζεις ότι μπορείς να φοβάσαι λιγότερο. Μπορείς να πιστεύεις ό,τι σου λένε, όλοι αυτοί που είπαμε παραπάνω. Επομένως, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι με τους οποίους ταΐζουν τον τρόμο σου, σε κάνουν να τους δίνεις απλόχερα τη συνενοχή σου και την ανειλικρίνειά σου απένταντι στον ίδιο σου τον εαυτό. Είσαι ανειλικρινής απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό. Και σα να μην έφτανε αυτό, είσαι και σίγουρος ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώνεις. Και ενώ οι προηγούμενοι έχουν συμφέρον από την ανειλικρίνειά τους, εσύ όχι μόνο είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αλλά επειδή είσαι και λίγο παραπάνω άνθρωπος, πρόθυμα μεταδίδεις αυτή σου τη συνήθεια και σε όσους αγαπάς, στα ίδια σου τα παιδιά.
Καλή τύχη σε περιμένει τέλος όταν είσαι επιλεκτικά ειλικρινής. Υπάρχουν πολλοί στις μέρες μας που βλέπουν όλα τα παραπάνω. Είναι πάρα πολλοί καλοί στο να αποκαλύπτουν την ανειλικρίνεια των άλλων, να διακρίνουν όλα αυτά που γράφονται παραπάνω. Είναι πάρα πολύ καλοί στο να φωνάζουν για την ανάγκη να ξεφύγουμε από την ανειλικρίνεια. Είναι πάρα πολύ καλοί επίσης στο να διαπιστώνουν καταστάσεις, να αναλύουν και να βρίσκονται μεταξύ τους, ή να περιγράφουν αναλυτικά τα πράγματα με μεγάλο ταλέντο, το οποίο μεγαλώνει, όσο μεγαλώνει και η απόστασή τους από τα γεγονότα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Κάπου εκεί αρχίζουν συνήθως οι εκπτώσεις. Ακριβώς πάνω στο σημείο όπου έχει αποδειχτεί η ανειλικρίνειά των άλλων και συμφωνείς μαζί τους, αυτοί οι άνθρωποι (ή οι περισσότεροι από αυτούς για να είμαστε δίκαιοι), φρενάρουν. Κάπου εκεί η ειλικρίνεια φθίνει, και αποθεώνεται  το μεγαλείο των συμπερασμάτων, το μεγαλείο της αυτοπραγμάτωσης μέσα από την ανάλυση, το ταλέντο του να μιλάς με δύσκολες λέξεις ή να ταυτίζεσαι με όσους υποφέρουν, και το κυριότερο, ο ανταγωνισμός πάνω στο να εκφραστεί κάποιος πάνω σε αυτές τις έννοιες. Πιο ικανός θεωρείται αυτός που μιλά πολύπλοκα, που αναλύει μέχρι αηδίας την κατάσταση και το κυριότερο αυτός που βγάζει συμπεράσματα. Από συμπεράσματα άλλο τίποτα. Κάπου εκεί η πορεία προς την αλήθεια τελειώνει και αφήνεται στην άκρη. Και σε αυτή την περίπτωση ενώ υπάρχει μια τίμια στάση απέναντι στην ειλικρίνεια από αυτούς τους ανθρώπους, αυτή είναι μέχρι ενός σημείου και δεν αφορά τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η τροφή και η ειλικρίνεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα, μάλιστα φαίνεται να έχουν εντελώς αντίθετα ή μάλλον αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα. 

Και δείτε κάτι που προέκυψε στις μέρες μας:

Αυτοί που επιλέγουν να μην τρώνε είναι συνήθως αρκετά ειλικρινείς. Αυτοί πάλι που τρώνε, συνήθως επιλέγουν να μην είναι ειλικρινείς. 
Απεργοί πείνας και απεργοί ειλικρίνειας.


2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που σε βρήκα! Σε αυτό το κείμενο όλοι λίγο πολύ βρίσκουμε κάτι από τον πραγματικό μας εαυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή